Comments are off for this post

НАЈАВЉЕН 31. БЕОГРАДСКИ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ!

Share...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn

Дому омладине Београда данас је одржана прва конференција за медије на којој је најављено одржавање 31. Београдског џез фестивала, од 27. октобра до 1. новембра 2015. године. На конференцији су говорили Горан Весић, председник Одбора Београдског џез фестивала; Марко Стојановић, директор Београдског џез фестивала и в.д. директора Дома омладине Београда;  Драган Амброзић, програмски менаџер Београдског џез фестивала и одговорни уредник програма Дома омладине Београда иРаде Склопић, композитор и ди-џеј, учесник у програму обележавања Светског дана џеза у Дому омладине.

kzn  jazz-3-v

Горан Весић је истакао да му је велика част и задовољство да у име Скупштине Града Београда најави прве информације о почетку продаје комплета улазница за 31. Београдски џез фестивал, са специјалним попустом, као и да ће и ове године у продаји бити улазнице по цени од 100 динара за ученике и студенте. У продаји су, по први пут, комплети улазница за Поноћни програм у сали Американа, по цени од 1000 динара (за најмање 6 концерата), као и комплети улазница за Главни програм по цени од 2500 динара (за најмање 6 концерата).

„У име Скупштине Града Београда желим да кажем да смо веома поносни на Београдски џез фестивал и да смо се потрудили да у време смањења свих трошкова и буџета одвојимо више новца за фестивал, који ће ове године имати буџет од 26 милиона динара. Прошле године буџет јеизносио 18 милиона динара, и верујемо да ћемо и наредних година наставити са трендом повећања буџета што кроз спонзоре, што кроз директна давања Скупштине Града.  Сматрамо да је Београдски џез фестивал постао бренд Београда и да треба да буде сваке године све бољи, са што више учесника и све масовнији. Оријентација Града Београда је ка туризму који је растућа привередна грана, али да бисмо привукли туристе морамо да им понудимо и догађаје. Зато се трудимо да улажемо још више у културне, конгресне и спортске догађаје. Део културне понуде Београда је и Београдски џез фестивал, и трудићемо се да у наредним годинама уложимо још више новца како у овај, тако и у друге фестивале. Култура и екологија су једина два ресора у Скупштини града којима није смањен буџет. Он није довољан, али се ми трудимо да анимирамо што већи број спонзора и да градске манифестације добију и додатна средства.“, рекао је Горан Весић.

Весић се захвалио целом организационом тиму и Одбору Београдског џез фестивала: „Веома сам срећан што људи који организују Београдски џез фестивал и раде на његовој промоцији улажу огроман напор да Београдски џез фестивал не траје само четири дана годишње, већ да се о џезу прича и да постоје и други догађаји током године, као што су едукација омладине, бесплатни концерти и други. Драго ми је што могу да кажем да смо издвојили више средстава, али ни та средства нису довољна. Да није огромног ентузијазма ових људи, који сваког дана раде на програму и припремама, не бисмо имали овако добар фестивал и квалитетан програм.“, закључио је Весић.


kzn  jazz-4-v

Марко Стојановић је истакао да Београдски џез фестивал из године у годину расте, те да ће овога пута трајати два дана дуже и имати више концерата. „У припреми Београдског џез фестивал посветили смо се нашој публици, посебно публици која почиње да слуша музику – младима у основним и средњим школама. За неколико дана почињемо са `Часом џеза`, који су осмислили људи из Одбора Београдског џез фестивала, у оквиру којег ћемо бити гости на једном часу музичке културе и на мултимедијалан и пријемчив начин младима представити џез и Београдски џез фестивал.  Такође, за студенте, али и све заинтересоване грађане, покренули смо циклус трибина `Историја џеза`,  који води Мићун Ристић музички теоретичар. Прва трибина је већ одржана и на наше велико задовољство интересовање публике је огромно.“’

Стојановић је нагласио да је по оцени иностраних новинара и критичара, који су редовни посетиоци многих међународних џез фестивала, публика Београдског џез фестивала најмлађа у Европи, а можда и у свету: „То је најбољи показатељ да су млади жељни културних садржаја, чему у прилог говори и чињеница да на програмима Дома омладине Београда има све више и више омладине“.

Драган Амброзић најавио је нови циклус бесплатних матине концерата „Џез за Џ“, који ће се одржавати суботом од 13 часова у сали Американа Дома омладине Београда. Посетиоци ће имати прилику да чују одличне домаће џез извођаче, међу којима су: Квинтет Ксеније Кочетове, Квартет Милана Петровића, Лоуд Гретцхес, Стоикс и други.

Конференција је била прилика за најаву прославе Међународног дана џеза, који се обележава 30. априла.  Дом омладине Београда и Београдски џез фестивал организују специјалан програм: ексклузиван концерт популарног домаћег музичара Марчела и његовог новооформљеног џез бенда „Напети квинтет“, који ће се јавности по први пут представити овим поводом. Раде Склопић, најавио је премијерни програм, који је конципиран као комбинација хип-хопа и џеза:  џез обраде постојећих Марчелових нумера и неке нове композиције. Чланови бенда Напети Квинтет  су: Александар Јовановић Шљука, Марко Фабри, Александар Цветковић, Филип Крумес  и Милош Николић.