Нема коментара

ВЕЧЕРАС ПОЧИЊЕ 30. БЕОГРАДСКИ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ!

Share...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn

slider-en1Јубиларни 30. Београдски џез фестивал (БЏФ), манифестација од посебног значаја за град Београд, биће свечано отворен вечерас у Великој сали Дома омладине Београда. Програм почиње у 19 часова, а публици ће се обратити Горан Весић, председник Одбора БЏФ; Миливоје Мића Марковић, уметнички директор БЏФ; Марко Стојановић, в.д. директора Дома омладине Београда и Милан Влајчић, угледни критичар и историчар популарне културе, који прати Београдски џез фестивал од оснивања.

У музичком програму наступиће Квартет Макса Кочетова (Украјина/Србија).

У концертном програму од 21ч, у Великој сали Дома омладине Београда представиће се спектакуларни Children Of The Light Trio, састављен од најбољих инструменталиста данашњице: Данило Перез на клавиру, Џон Патитучи на басу и Брајан Блејд за бубњевима.

Комплети улазница за главни програм 30. Београдског џез фестивала распродати су још пре 10 дана, а распродате су и појединачне улазнице за главни програм 25. и 26. октобра(Волфганг Пушниг и Мамаду Дијабате/Васил Хаждиманов, односно Јакоб Андершков/Паоло Фресу). У продаји је још веома ограничен број улазница за свечано затварање 30. БЏФ, 27. октобра у Дому синдиката – сали у којој је фестивал почео давне 1971. године. Те вечери, у дуплом концертном програму, публици представљамо две највеће звезде овогодишњег издања фестивала: Чарлс Лојд Квартет по суду критике одржао је 2011. године најбољи концерт од поновног покретања Београдског џез фестивала, па се са својим овогодишњим пројектом Wild Man Dance Suiteвише него оправдано нашао у јубиларној програмској понуди. Исте вечери имамо заказан сусрет са виртуозним пијанистом и композитором Мишел Камилом, којег је домаћа публика дуго чекала! Његов Трио представља најбоље од латино-џеза што се данас може чути на концертним бинама широм света.

У оквиру поноћног програма Београдског џез фестивала, публика ће и ове године пратити узбудљив програм који представља све облике џез музике у европи: од Португала до Немачке, од Аустрије до Италије, од Швацарске до Данске. Улазнице за поноћне концерте, по цени од 800 до 1000 динара могу се набавити на Благајни Дома омладине Београда и преко ЕВЕНТИМ продајне мреже.

Са жаљењем обавештавамо публику и да је због непредвиђених околности дошло до измене у поноћном програму 24. октобра. Мориц фон Освалд је, на жалост, доживео незгоду – поломио је кук и налази се у болници, па ће са Нилс Петер Молваером на електорнским инструментима наступити Морицов стални сарадник (и братанац) Лоренс фон Освалд. Ова измена неће утицати на промену раније најављеног садржаја овог концерта.

Београдски џез фестивал уочи важног јубилеја примљен је као једини из наше земље у Europe Jazz Network – Европску џез мрежу. Овим је још једном потврђена чињеница да БЏФ ужива највиши реноме кад је у питању светска џез сцена, и да у нашој средини испуњава мисију промовисања музичке уметности, као једна од водећих међународних манифестација у Србији. То је, такође, велико признање не само људима који су креирали и организовали Београдски џез фестивал током претходних деценија, него и признање свим актерима домаће џез сцене, свих генерација и стилова, те посебно охрабрење за младе који ће га наставити и продужити му век у будућност.