Нема коментара

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ВОЈИСЛАВА БУБИШЕ СИМИЋА „НЕИСПРИЧАНЕ ПРИЧЕ“

Share...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn

ЧЕТВРТАК, 23. ОКТОБАР 2014. У 18:00
ДОБ/КЛУБ

OTVARANJEJAZZ FESTIVALSAVA CENTAR27.10.2011.FOTO Stanislav MilojkovicУ оквиру пратећег програма 30. Београдског џез фестивала, 23. октобра у 18 часова у Клубу Дома омладине Београда биће одржана промоција књиге „Неиспричане приче“, великана домаће џез сцене Војислава Бубише Симића.

Војислав Бубиша Симић је рођен 18. марта 1924. године у Београду, где је дипломирао дириговање на Музичкој академији. Када је 1946. године основао аматерски џез оркестар „Динамо“, Војислав Симић постаје утемељивач првог биг бенда у Србији.  Делом „Игра под Шар-планином“ (1962) обрадио је традиционалне народне мотиве и тако постао први џез композитор у Србији који је на овакав начин спајао ове музичке жанрове.

Печат на српској џез сцени Симић је оставио и као диригент џез оркестра РТВ Београда, а осим у џезу опробао се и у другим музичким жанровима – симфонијској и хорској музици, музици за децу, етно џезу. Са оркестром РТВ Београда Војислав је пропутовао Европу и постигао велике успехе, међу којима је и прва награда на Првом европском џез фестивалу у Жуан ле Пену 1960. године. Овај аутор је један од ретких домаћих музичара који је свирао са светским џез звездама као што су Ђук Елингтон, Ела Фицџералд и Квинси Џонс.

Осим кључне улоге на домаћој џез сцени Војислав је био гост диригент у многим позориштима и компоновао је музику за бројне ТВ серије, игране и документарне филмове.

Прву књигу „Сусрети и сећања“ објавио је 2005. године, а годину дана касније написао је нову књигу „Весело путовање“ у којој је описао наступе са џез оркестром РТВ Београда широм света.

Војислав Симић је био председник Удружења композитора Србије и Удружења џез музичара.