Share...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn

plakat-rs30. БЕОГРАДСКИ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ

24-27.10.2014. // ДОМ ОМЛАДИНЕ БЕОГРАДА и ДОМ СИНДИКАТА

Београдски џез фестивал у организацији и продукцији Дома омладине Београда, у свом јубиларном 30. издању представља Све звезде џеза – великане савремене џез сцене – од 24. до 27. октобра 2014. године.

Јединствен је случај да нека културна манифестација доживи своје тридесето издање и траје преко четрдесет година. Већ по томе, Београдски џез фестивал се истиче међу интернационалним дешавањима у нашој земљи. Основан 1971. године, наш најстарији и најугледнији џез фестивал није могао да промакне великој пажњи широм света, где су овакви јубилеји једнако јединствени! Са задовољством обавештавамо јавност да је Београдски џез фестивал управо примљен у Europe Jazz Network – Европску џез мрежу, као једини из наше земље.

Бољу честитку за јубилеј нисмо могли ни да замислимо – овим је још једном потврђена чињеница да Београдски џез фестивал ужива највиши реноме кад је у питању светска џез сцена, и да у нашој средини испуњава мисију промовисања музичке уметности, као једна од водећих међународних манифестација у Србији. То је, такође, велико признање не само људима који су креирали и организовали Београдски џез фестивал током претходних деценија, него и признање свим актерима домаће џез сцене, свих генерација и стилова, те посебно охрабрење за младе који ће га наставити и продужити му век у будућност.

На свечаном отварању 30. Београдског џез фестивала, у Великој дворани Дома омладине Београда 24. октобра, публику ће сачекати спектакуларни Children Of The Light Trio, састављен од најбољих инструменталиста данашњице: Данило Перез на клавиру, Џон Патитучи на басу и Брајан Блејд за бубњевима. Ова звездана комбинација представиће виђење непролазних стандарда, у клупском амбијенту, као што и приличи енергичној џез свирци. Нашу публику овај састав већ је одушевио са другачијим репертоаром, наступивши у квартету легендарног Вејна Шортера, на отварању БЏФ 2010. године.

На свечаном затварању 30. БЏФ, 27. октобра у Дому синдиката, враћамо се симболично кроз време у салу у којој је фестивал почео давне 1971. године! Те вечери, у дуплом концертном програму, публици представљамо две највеће звезде овогодишњег издања фестивала: Чарлс Лојд Квартет по суду критике одржао је 2011. године најбољи концерт од поновног покретања Београдског џез фестивала, па се са својим овогодишњим пројектом Wild Man Dance Suite“ више него оправдано нашао у јубиларној програмској понуди. Изнад свега, ради се о једном од најважнијих визионара џез музике из њеног златног периода, аутору који још увек активно ради и доприноси откривању нових путева џеза. Исте вечери имамо заказан сусрет са виртуозним пијанистом и композитором Мишел Камилом, којег је домаћа публика дуго чекала! Његов Трио представља најбоље од латино-џеза што се данас може чути на концертним бинама широм света. Премијерно у Србији, Камило ће нас провести кроз историју латино звукова комбинованих са врхунском импровизацијама. Свакако фантастичан начин да се заврши јубиларни фестивал – на ногама, уз вреле ритмове са Кариба!

Током трајања 30. Београдског џез фестивала публику очекује још више од десет концерата најактуелнијих џез уметника из САД, Италије, Немачке, Швајцарске, Аустрије, Данске, Португалије и Србије, који ће наступити у Дому омладине Београда. Посебне програмске целине на које скрећемо пажњу су „Немачка у фокусу“ и „Европска вертикала“. Програм на који смо нарочито поносни, „Немачка у фокусу“ у сарадњи са Гете институтом, представиће 24. октобра сензационалан футуристички џез пројекат „1+1“, чије главне звезде су Нилс Петер Молваер, чувени норвешки трубач и Мориц Фон Освалд, за електронским инструментима, члан визионарског берлинског колектива Basic Channel, који је деведесетих унео револуцију у техно музику увођењем даб елемената. Следеће име биће Нилс Вограм и његов трио Nostalgia, који за старинским клавијатурама Hammond B 3, уз прослављеног бубњара Дејана Терзића, истражује нове могуће правце џеза са јаком ритмичком подлогом, дајући нам прилику да установимо у ком смеру се крећу размишљања о будућем облику ове музике на највећој џез сцени у Европи.

Велико нам је задовољство што, у копродукцијској сарадњи са Италијанским институтом за културу, нашој публици представљамо 26. октобра једног од најистакнутијих музичара европског џеза у последњих неколико деценија – Паоло Фресу и његов оригинални Квинтет. Фресу слави тридесету годишњицу рада управо наступом на 30. Београдском џез фестивалу, уз селекцију најбољих италијанских џезера своје генерације. Имајући у виду популарност италијанског џеза у нашим крајевима, јасно је да нас очекује још једно сјајно вече у мелодичном угођају!

Као и сваке године Фестивал је пун открића – овога пута посебно скрећемо пажњу на јединствени афро-џез пројекат аустријског саксофонисте Волфганга Пушнига и Мамаду Дијабатеа, великог виртуоза на западноафричком инструменту балафону, који ће дићи публику на ноге 25. октобра. Следећег дана, у оквиру „Европске вертикале“ долази нам неколико великих талената: из Швајцарске једно од најбитнијих имена на савременој европској џез сцени – Силви Курвоазије, чији опчињавајући звуци клавира у сарадњи са Марк Фелдманом, блиским уметничким сапутником легендарног Џон Зорна и једним од најупечатљивијих виолиниста данашњице, представљају виталан спој европске и америчке школе. Red Trio из Португала сматра се најбољим савременим фри-џез саставом данашњице у Европи, у шта ћете се уверити 26. октобра, а Јакоб Андершков из Данске ће исте вечери представити свој ауторски израз са гудачком пратњом, бранећи боје увек свежег и иновативног скандинавског џеза.

Све звезде џеза једнако представљају и домаћи музичари, са којима поносно излазимо пред цео свет. Васил Хаџиманов наступа на 30. БЏФ и у акустичном издању са својим Триом и са комплетним ВХ бендом. Публици ће представити посебно наручен фестивалски пројекат, у оквиру којег сарађује са америчким алт саксофонистом средње генерације, Дејвидом Бинијем. Од најновијих снага представљамо саставе који су свакако привукли највише пажње наше публике између два фестивала – популарне и омиљене Serbian Jazz Bre!, као и изузетно озбиљан пројекат Max Kochetov Quartet.

***************************

Пријатељи 30. БЏФ: Ерсте Банка, СОКОЈ, Гранд Казино Београд

Покровитељи 30. БЏФ: Град Београд – Градска управа – Секретаријат за културу, Министарство културе и информисања Републике Србије

30. БЏФ подржали: Амбасада САД, Гете Институт, „Instituto Camoes“ Португал и Амбасада Португала, Аустријски културни форум, Амбасада Краљевине Данске, Хотел Crowne Plaza. Концерт Paolo Fresu Quintet организован у копродукцији са Италијанским институтом за културу.