Нема коментара

НА КОНФЕРЕНЦИЈИ ЗА МЕДИЈЕ У СКУПШТИНИ ГРАДА БЕОГРАДА НАЈАВЉЕН 30. БЕОГРАДСКИ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ

Share...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn

SetWidth160-BJF-press-2-webПоводом почетка јубиларног 30. Београдског џез фестивала, 21. октобра у Скупштини града Београда одржана је конференција за медије.

Новинарима су се обратили Владан Вукосављевић, секретар Секретаријата за културу града Београда; Марко Стојановић в.д. диретора Дома омладине Београда; Миливоје Мића Марковић, уметнички директор фестивала; Дру Гиблин, аташе за културу Амбасаде Сједињених Америчких Држава; Хосе Амарал, саветник Амбасаде Португала; и учесници овогодишњег фестивала Иван Грлић и Макс Кочетов. Тридесети Београдски џез фестивал одржаће се од 24. до 27. октобра у Дому омладине Београда и у Дому синдиката.

Владан Вукосављевић је истакао да Дом омладине Београда одлично обавља посао организовања фестивала од када је он обновљен: „Наставићемо да помажемо ову манифестацију која је од великог и посебног значаја за културни живот  Београда. Драго нам је што Београд на овакав начин подржава афирмацију џеза и надамо се да ћемо наставити у том правцу“.

Комплети улазница за Београдски џез фестивал су распродати, а  Марко Стојановић је нагласио да су и појединачне улазнице за главни програм скоро распродате. Он је истакао да још има улазница за поноћни програм у којем преовладава музика намењена младалачкој публици: „ И ове године смо обезбедили улазнице за ђаке и студенте по посебној цени од само 100 динара, са жељом да врхунске уметничке садржаје учинимо приступачним младима. Посебно место у нашим активностима заузимају образовни програми, па ће и ове године учесници Београдског џез фестивала одржати низ бесплатних радионица за младе џезере, ученике средњих музичких школа и свих Факултета музичких уметности  Србији“.

На конференцији је најављен и богат пратећи програм 30. Београдског џез фестивала који обухвата концертне наступе, филмске пројекције, бесплатне радионице, промоцију књиге Војислава Бубише Симића „Неиспричане приче“, изложбе и џем сешн свирке.

Стојановић  је истакао да је велика победа културе и музике то што овакав  фестивал постоји, не само у нашој земљи, већ и у овом делу Европе.

Новинарима се обратио и Дру Гиблин, аташе за културу Амбасаде Сједињених Америчких Држава. Гиблин је рекао да Амбасада ове земље од 1971. године подржава Београдски џез фестивал и истакао одличну огранизацију ове манифестације од стране Дома омладине Београда. Аташе је најавио гостовање квартета Чарлса Лојда  на овогодишњем фестивалу.

Саветник Амбасаде Португала, Хосе Амарал, верује да ће 30. Београдски џез фестивал бити један од најбољих у Европи и уједно је најавио наступ  португалског Ред трија.

Миливоје Мића Марковић је истакао да су ангажовањем организатора прикупљена и додатна финансијска средства за ову манифестацију.

Своје наступе на фестивалу представили су Иван Грлић – иницијатор пројекта Serbian Jazz, Bre! и Макс Кочетов.

Foto: Sasa Pazarski