Нема коментара

ИВАН ГРЛИЋ: „БЕОГРАДСКИ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ ЈЕ ЗНАЧАЈАН ЗА ЕДУКАЦИЈУ МЛАДИХ“

Share...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn

SetWidth160-Ivan-Grlic-webПод слоганом Све звезде џеза, од 24. до 27. октобра одржаће се јубиларни 30. Београдски џез фестивал. За време трајања фестивала, публика ће имати јединствену прилику да чује највећа имена светске, али и домаће џез сцене. Другог дана фестивала, 25. октобра, пред београдском публиком наступиће састав Serbian Jazz, Bre! од 19:30 часова у Великој сали Дома омладине Београда. Иницијатор овог пројекта је млади београдски фотографИван Грлић.

Serbian Jazz, Bre! је настао средином 2012. године, са идејом промовисања Балкан џеза кроз музику и визуелну уметност. Музички део састава окупља познате џез музичаре, који „говоре“ језиком модерног џеза и музичког наслеђа Балкана. Интегрални део њиховог наступа је и видео инсталација, у којој Грлић има улогу видео џокеја. „Serbian Jazz, Bre! је мултимедијални уметнички пројекат базиран на фото-портретима српских најзначајнијих џез музичара. Започео сам 2011. године, са жељом да џез сцену Србије прикажем кроз изложбу фотографија и фото-монографију. Фотографишући и радећи на монографији, схватио сам да пројекат мора имати и музички део!”, каже Грлић.
У договору са пијанистом и композитором Александром Јовановићем- Шљуком формиран је бенд, који је 2013. године издао свој први албум. Уметнички израз Serbian Jazz, Bre! пројекта специфичан је по томе што обједињује два уметничка медија – музички и визуелни. „Интегралан део перформанса чини видео рад којим се ја, као аутор и иницијатор пројекта, представљам у улози видео џокеја”, истиче Иван.
Видео материјал се састоји од видео клипова насталих у последњих десетак година изГрлићевих различитих, ауторских циклуса – фото колажа и видео радова, наменски сниманих последње две године. Видео радови приказују емоције, ситуације и стања кроз које пролази бенд. “Сликом покушавам да пратим музичке теме Александра Јовановића Шљуке, а нарочито ритам, јер сматрам да је ритам тај који повезује музику и слику”, каже Грлић.
Поред Ивана Грлића, задуженог за визуелни део пројекта, бенд чине и Александар Јовановић – Шљука (пијаниста и композитор), Филип Крумес (виолина), Марко Fabry (бас, продукција), Урош Шећеров (перкусије) и Александар Цветковић (бубњар и композитор).
На програму који припремају за јубиларни 30. Београдски џез фестивал наћи ће се композиције са актуелног издања, преаранжиране нумере из опуса ‘’Balkan Impressions’’ Лале Ковачева, као и премијерно неколико нових композиција припремљених за предстојећи албум, открио нам је Грлић.
“До краја године нас очекује снимање новог албума, на ком ће се појавити као bonus trackнеколико нумера одсвираних на 30. Београдском џез фестивалу. Такође, очекује нас и неколико фестивалских наступа у земљи и иностранству, као и европска концертна турнеја”, рекао је Иван о будућим активностима бенда.
Иван Грлић указује на велики значај Београдског џез фестивала на културну сцену Србије: “На првом месту Београдски џез фестивал је од огромног значаја за едукацију младих. Са друге стране је јединствено место где врхунске, светске џез уметнике можете чути у Београду, а и у Србији. Континуитет фестивала говори о квалитету и његовој улози на културној сцени Србије.”