Катедра за џез и популарну музику Факултета музичке уметности у Београду

Share...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn

FMUФакултет музичке уметности Универзитета уметности у Београду (ФМУ) је основан 1937. године, као Музичка академија са 7 одсека, да би у међувремену прерасла у институцију која данас, на основним академским студијама, организује наставу на 13 студијских програма.

Од школске 2011/2012. године ФМУ је носилац ТЕМПУС пројекта, којим се уводи интердисциплинарност у музичке студије у земљама Западног Балкана у складу са европским стандардима. Овај пројекат је омогућио оснивање Катедре за џез и популарну музику (2012), након вишедеценијских напора. Њени чланови су Мирослав Карловић (шеф катедре), Лука Игњатовић, Новак Мијовић, Вања Кеврешан, Сава Милетић, Милан Николић, Весна Петковић, Александар Цветковић и Владимир Николов. Захваљујући пројекту, као гостујући професори до сада су ангажовани бројни истакнути џез уметници, међу којима Александар Милошевић, Бојан Зулфикарпашић, Мишел Хендрикс, Сајмон Ригтер, Стјепко Гут… У сарадњи са Универзитетом у Љубљани, студенти џез одсека су прошле године одржали пет концерата широм Србије са биг бендом те институције.

Петра Леона Матиша квартет чине студенти прве генерације џез одсека ФМУ. Међу манифестацијама/дворанама у којима су наступали (осим клубова) издвајају се Дом Омладине – Међународни дан џеза, Нишвил џез фестивал, АРЛЕММ арт фестивал, 3. Европски Студентски Самит, Задужбина Илије М. Коларца.

Петра Леона Матиша – вокал

Душан Сарић – клавир

Драган Хајнрих – гитара

Марко Бенке – контрабас