Нема коментара

ДОМАЋА ПРЕМИЈЕРА ДОКУМЕНТАРЦА О ЧАРЛСУ ЛОЈДУ

Share...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn

ЧЕТВРТАК, 23. ОКТОБАР 2014. У 20:30
ДОБ/ВЕЛИКА САЛА

Charles-Lloyd-3У оквиру пратећег програма 30. Београдског џез фестивала одржаће се београдска премијера једног најзанимљивијих документарних филмова из домена џеза у актуелној светској продукцији – „Стреле у бесконачност“ у режији и продукцији Дороти Дар и Џефрија Морса. Ово остварење, о великану џеза Чарлсу Лојду, је у последњих годину дана доживео своје приказивање на водећим фестивалима џеза и документарног филма, као и добио прву награду на прошлогодишњем фестивалу џез филмова у Канзас Ситију. Улаз на пројекцију је бесплатан, а наша публика имаће прилику да чује Лојда и његов Квартет, 27. октобра од 19:30 ч у Дому синдиката, где ће у завршници 30. БЏФ извести нови програм „Wild Man Dance Suite„.

Филм „Стреле у бесконачност“ (“Arrows Into Infinity”) представља документарни портрет Чарлса Лојда, путујући кроз време уз сећања славног уметника и његових сабораца и бројне архивске записе – од снимака секстета Кенонбола Едерлија и Лојдовог легендарног квартета са Китом Џеретом, до данас. То је прича о музичким открићима и успесима, повлачењу у њедођију и великом повратку, која се неумитно преплиће са важним епизодама из историје џеза. У филму говоре: Херби Хенкок, Роби Робертсон, Џек Диџонет, Орнет Колмен, Дон Воз, Џон Дензмор, Џејсон Моран, Стенли Крауч, Манфред Ајхер, Мајкл Кускуна… Сликарка и визуелна уметница Дороти Дар (Dorothy Darr) излагала је своје радове, добијала бројне награде, и њена дела се налазе у приватним колекцијама широм света. Ово је њен четврти документарни филм о Лојдовом животу и делу. Продуцент и монтажер Џефри Морз (Jeffery Morsе) је оснивач мултимедијске куће Deepfield, Inc, која дизајнира, продуцира и имплементира вебсајтове, видео и интерактивну мултимедију. Добитник је награда на фестивалима Yосемите и Моунтаин. Филм траје 113 минута.

Чарлс Лојд је жива икона џеза, један од највећих лидера и импровизатора свих времена, непресушни мислилац и иноватор. Жестина његових импровизација и занимање за спајање џеза са незападним музичким стиловима етаблирали су га као једну од кључних фигура у ширењу и унапређењу ове уметности. Ове године, Национална задужбина за уметност доделила му је титулу „Џез мајстора“, најзначајнијег федералног признања за џез уметнике. Такође, прошлог месеца му је посебно признање указао и Монтереј џез фестивал, додељујући му титулу „Џез легенде“, на церемонији коју је водио Херби Хенкок. На овом великом међународном фестивалу, Лојд је представио неколико активних пројеката, а посетиоцима манифестације је два пута приказан документарни филм о Лојдовом животу, „Стреле у бесконачност.“ Филм је добио прву награду на прошлогодишњем фестивалу џез филмова у Канзас Ситију.