Нема коментара

30. БЕОГРАДСКИ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ СВЕЧАНО ОТВОРЕН У ПРЕПУНОМ ДОМУ ОМЛАДИНЕ БЕОГРАДА!

Share...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn

Micha-Markovic-foto-Stanislav-MilojkovicСвечаним отварањем у Дома омладине Београда, 24. октобра у 19часова, почео је  јубиларни 30. Београдски џез фестивал, манифестација од посебног значаја за град Београд. Љубитељима џеза, који су до последњег места испунили Велику салу Дома омладине Београда, обратили су се Горан Весић, градски менаџер и председник Одбора БЏФ; Миливоје Мића Марковић, уметнички директор БЏФ; Марко Стојановић, в.д. директора Дома омладине Београда и Милан Влајчић, угледни критичар и историчар популарне културе.

Окупљене је прво поздравио Марко Стојановић истакавши да је велика одговорност стајати пред препуном салом посебно у години када се обележавају велики јубилеји – 70 година од ослобађања Београда, 50 година рада Дома омладине Београда и 30. Београдски џез фестивал: „Ово је велика победа културе, велика победа музике и велика победа пријатељства. Хвала вам што сте вечерас овде“.

Горан Весић је рекао да је град Београд овај фестивал препознао као истинску вредност и да је ове године, поред тешке ситуације, за организацију фестивала издвојено скоро 40% више средстава из буџета него прошле године. Весић је нагласио да ће град Београд и у будућности подржавати Београдски џез фестивал и да ће помагати људима који организују ову манифестацију како би она сваке године била све боља.

„Џорџ Гершвин је рекао живот је као и џез – најбољи је кад се импровизује. У то су могли да се увере ови људи који организују Београдски џез фестивал јер су претходних година  често морали да импровизују. Наравно, оставићемо им простора да и даље импровизују у уметности јер без тога џез не би ни постојао, али ћемо се трудити да им убудуће обезбедимо средства да Београдски џез фестивал буде манифестација која ће нас одржавати на културној мапи Европе“, рекао је Весић и у име града Београда прогласио 30. БЏФ отвореним.

Истакнути критичар и историчар популарне културе Милан Влајчић нагласио је квалитет овогодишњег програма БЏФ и  осврнуо се на његову историју подсетивши на први фестивал одржан 1971. године који се звао Неwпорт Белграде Јазз Фест. Посебно је поздравио,Александра Живковића, иницијатора и менаџера првог БЏФ, којег су организатори позвали да дође из Нице где годинама живи, да буде специјални гост јубиларног издања ове манифестације.

Један од најлегендарнијих домаћих џезера и уметнички директор Београдског џез фестивалаМиливоје Мића Марковић, публици се обратио на оригиналан начин одсвиравши један соло на кларинету: „Овим блузом проглашавам Београдски џез фестивал отвореним у име свих музичара који ће на њему учествовати“.

Публика је имала прилику да погледа кратак филм о историји Београдског џез фестивала, у режији Миљана Глишића, којим су приказани најзначајнији моменти ове културне манифестације.

Прво фестивалско вече отворено је наступом Квартета Макса Кочетова, чија је музика препознатљива по пост-бап стилу и соул-џезу. Публика, у препуној сали Дома омладине Београда, имала је прилику да ужива у музици овог квартета која се базира на традицији савременог америчког џеза. Након овог наступа уследио је концерт америчког Children Of the Light Tria, који представља сарадњу тројице великих џез звезда данашњице – Данила Переза, Џона Патитучија и Брајана Блејда. Концертом Нилса Петера Молваера и Лоренса фон Освалда у 23 часа, завршен је први дан фестивала.

Велико интересовање публике за Београдски џез фестивал потврђено је и ове године: сви концерти првог дана одржани су у препуним салама Дома омладине Београда, комплети улазница распродати су пре више од 10 дана, а распродат је и главни програм 25. и 26. октобра у Дому омладине Београда. Подсећамо публику да преко ЕВЕНТИМ мреже на време обезбеди улазнице за узбудљив поноћни програм (од 23ч у сали Американа Дома омладине Београда), као и за спектакуларну завршницу Фестивала, 27. октобра у Дому синдиката, са Квартетом Чарлса Лојда и Триом Мишел Камила.

Од вечерас до уторка, 28. октобра, на ТВ Студио Б, љубитељи џеза биће у прилици да погледају Хронику Београдског џез фестивала, у продукцији Дома омладине Београда. Термини емитовања током викенда су у 22:30ч.

Од 24. до 27. октобра, Београдски џез фестивал, у свом јубиларном издању, представља Све звезде џеза – великане савремене џез сцене. Током трајања фестивала публику очекује више од десет концерата актуелних џез музичара из САД, Немачке, Италије, Швајцарске, Данске, Аустрије, Португалије и Србије. Квинтет Паола Фресуа, Чарлс Лојд Квартет, Мишел Камило Трио, Васил Хаџиманов Трио и ВХ бенд, Јакоб Андершков, Силви Курвоазије, Нилс Вограм, Ред Трио, Serbian Jazz Bre! само су нека од имена и пројеката у којима ће публика имати прилику да ужива током четири дана фестивала.

Осим што обележава тридесети рођендан, ове године Београдски џез фестивал примљен је у Европску џез мрежу (Europe Jazz Network), као једини из наше земље.