Comments are off for this post

30. БЕОГРАДСКИ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ НАЈУСПЕШНИЈИ У ПРОТЕКЛИХ 20 ГОДИНА!

Share...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn

Јубиларни, 30. Београдски џез фестивал је, по оцени јавности, био најуспешнији у протеклих 20 година, изјавио је Градоначелник Београда Синиша Мали, представљајући јавности резултате рада градске власти у 2014. години. Успех Београдског џез фестивала истакао је међу три градске манифестације из области културе, уз 48. БИТЕФ и 59. Сајам књига, које су у претходној године добиле високе оцене.

Након недавно одржане седнице  Одбора Београдског џез фестивала којом је председаваоГоран Весић, председник Одбора, усвојен је Завршни и Финансијски извештај 30. Београдског џез фестивала, а Весић је истакао да је 30. Београдски џез фестивал био веома успешно организован и да су њиме померене границе у организацији овог фестивала.

„Организација фестивала је коштала 15.143.022 динара, а укупни приходи фестивала од продаје улазница, спонзора, донатора, Града Београда и Републике Србије су 18.086.737 динара. Фестивал је зарадио скоро три милиона динара и тај новац ће бити уложен у организацију наредног фестивала, едуктивне и промотивне џез програме, као и у побољшање инфраструктуре у Дому омладине где се одржава овај фестивал. Овогодишња посета је била боља него 2013. године јер је продато 4.600 улазница, док је око 13 хиљада посетилаца било присутно на свим програмима Београдског џез фестивала који осим концерата чине и изложбе, креативне радионице и други програми. Посебно желим да истакнем да смо ове године обезбедили 150 студентских и ученичких карата по цени од 100 динара које су распродате и трудићемо се да ових карата наредне године буде више. Са Београдског џез фестивала је извештавало 35 страних новинара који су, осим критика, писали и текстове о Београду и са поносом можемо да кажемо да је општа констатација да се „ради о значајном уметничком догађају” и да наш џез фестивал нуди „аутентичан програм”. Желим да истакнем да су многи од њих истакли да је карактеристика Београдског џез фестивала „млада публика”. У име Одбора Београдског џез фестивала и Града Београда желим да захвалим амбасадама и културним центрима Сједињених америчких држава, Немачке, Португалије, Данске, Шпаније, Италије и Аустрије на великој подршци. Наредни, 31. Београдски џез фестивал, који ће бити организован 2015. године, имаће већи буџет, а план нам је да до марта наредне године објавимо програм како би љубитељи џеза из Србије и света могли на време да купе комплете улазница за читав програм“, рекао је Горан Весић.

Марко Стојановић, в.д. директора Дома омладине Београда, подсетио је да Џез фестивал као манифестација постоји већ 43 године: „У једном тренутку ова манифестација доживела је паузу дугу петнаестак година, те је ове године то био тек 30. фестивал по реду. Захваљујући напорима Града Београда, Дома омладине и љубитеља џеза, Београдски џез фестивал је успео да поново заживи. Посебно смо поносни на велики број страних новинара који су ове године били на фестивалу, као и на младу публику која обећава да ће традиција овог фестивала бити настављена и у будућности.“

30. Београдски џез фестивал одржан је од 24. до 27. октобра 2014. године, у организацији Дома омладине Београда. Било је ово десето издање фестивала од његовог обнављања у јесен 2005. године, а осмо од када је уврштен међу културне манифестације од посебног значаја за град Београд. Београдски џез фестивал је најстарији и најугледнији домаћи џез фестивал – прво издање одржано је у јесен 1971. године, као филијала Њупорт џез фестивала. Обележавање великог јубилеја, 30. издања манифестације, поклопило се са прославом 50-годишњице Дома омладине Београда, културне институције која је од самог почетка организовала фестивал.

Овогодишња манифестација одвијала се под слоганом СВЕ ЗВЕЗДЕ ЏЕЗА. Избор овог слогана није се односио само на учеснике јубиларног издања, међу којима је по традицији било и великих џез звезда и музичара који ће то тек постати, него на чињеницу да су кроз Београд почев од првог издања 1971. године заиста продефиловали најрелевантнији представници овог музичког жанра, од Ђука Елингтона, Дизија Гилеспија и Мајлса Дејвиса, преко Сонија Ролинса, Чика Корије и Хербија Хенкока, до Вејна Шортера, Пета Метинија и Касандре Вилсон.

На главном и пратећем програму је учествовало близу 100 извођача из 16 земаља, у оквиру 18 састава. О фестивалу је, осим домаћих представника медија, извештавао рекордан број новинара из 15 земаља: САД, Велике Британије, Италије, Холандије, Пољске, Летоније, Русије, Аустрије, Немачке, Швајцарске, Шпаније, Румуније, Хрватске, Македоније и Босне и Херцеговине.

Фестивал је одржан под покровитељством града Београда, као његовог оснивача, и Министарства културе и информисања Републике Србије. Пријатељи фестивала били су ErsteБанка, Сокој и Гранд Касино Београд. Подршку фестивалу пружили су хотел Crowne Plaza, ЕУ Инфо Центар, Алма кватро, Туристичка организација Београда и Амстел. Традиционално, фестивал је добио и помоћ бројних амбасада и иностраних културних представништава.

Фестивал је овог лета постао члан Europe Jazz Network (EJN), постајући први члан ове истакнуте међународне мреже из наше земље. Веома је значајно напоменути да је позив да приступимо EJN дошао са њихове стране, разумевајући да је Београдски џез фестивал она српска џез институција која је овој мрежи најпре потребна.